ASF a publicat Ghidul destinat clientilor si pagubitilor CARPATICA

carpatica - img-7259

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat, pe site-ul sau, un Ghid destinat clientilor si pagubitilor CARPATICA Asig, societate de asigurari careia i-a fost retrasa autorizatia de functionare ca urmare a constatarii insolventei.

Publicatia include un set de intrebari si raspunsuri pentru situatii cu care se pot confrunta cei care detin o polita la societatea CARPATICA Asig sau cei care au suferit o dauna provocata de un asigurat al societatii.

Printre cele mai importante teme prezentate in cadrul ghidului se numara: masurile de protectie pentru consumatori in cazul declararii falimentului CARPATICA, valabilitatea politelor de asigurare incheiate la CARPATICA, rolul Fondului de Garantare a Asiguratilor, termenele pe care asiguratii/pagubitii CARPATICA Asig trebuie sa le aiba in vedere etc.

De asemenea, consumatorii pot afla care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze pentru a recupera creanta de asigurare, cum poate fi denuntata o polita incheiata la CARPATICA Asig si cum trebuie formulata o cerere catre FGA.

Astfel, pentru a recupera o creanta (despagubire, indemnizatie etc.) de la FGA, clientii si pagubitii vor depune la Fond:

  • pentru despagubire/indemnizatie: o cerere motivata de plata insotita de documente justificative. Urmariti informatiile disponibile la FGA si ASF pentru detalii.
  • pentru recuperarea primelor platite in avans, proportional cu timpul ramas pana la expirarea asigurarii facultative: o cerere de plata (cerere-tip) insotita de documente justificative.

Cererea trebuie sa fie intocmita conform formularului (cerere-tip) pus la dispozitie de FGA. Cererea, completata si semnata, trebuie formulata in scris, in limba romana si transmisa direct la sediul FGA, prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin posta electronica (e-mail) sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea si confirmarea primirii. Continutul cererii trebuie sa reflecte: natura creantei, momentul nasterii sale, cuantumul sumei pretinse, daca exista vreun privilegiu ori o garantie reala in ceea ce priveste creanta, care sunt bunurile acoperite de asigurare.

Creditorii de asigurari ai CARPATICA se pot adresa FGA “din momentul publicarii Deciziei ASF nr. 1498/27.07. 2016 privind societatea CARPATICA ASIG, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului. Persoanele indreptatite la plata despagubirilor de la FGA se pot adresa acestuia si ulterior, daca dreptul de creanta s-a nascut dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment”.

Potrivit plafonului de garantare stabilit de lege, FGA poate asigura efectuarea platii in suma de maxim 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare (care reprezinta echivalentul a aproximativ 100.000 euro, in functie de cursul oficial de schimb). Pentru sumele de recuperat care depasesc plafonul legal de despagubire, orice persoana este in drept sa urmeze procedura legala prevazuta de Legea insolventei nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.

FGA poate efectua plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari ai societatii CARPATICA ASIG incepand cu data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii falimentului.

Plata va fi efectuata in lei, pentru creantele certe, lichide si exigibile, prin intermediul postei (mandat postal) sau a unei banci autorizate de BNR, in limita plafonului legal.

“Ghidul pentru consumatori – CARPATICA Asig”, care poate fi consultat pe site-ul ASF, face parte din seria de proiecte initiate de catre ASF care sunt menite sa contribuie la o mai buna informare si protectie a consumatorului de servicii financiare non-bancare.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat in sedinta din data de 27 iulie 2016 retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig S.A., pe baza unui set de rapoarte care au evidentiat starea de insolventa a acesteia, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, in temeiul Legii 503/2004 (republicata) si a Legii 85/2014. Pe baza calculelor ASF, Fondul de Garantare a Asiguratilor va suporta, in urma pronuntarii falimentului CARPATICA Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei.

Acesta este al treilea faliment din piata in mai putin de un an, dupa ASTRA Asigurari si FORTE Asigurari Reasigurari.

Politele de asigurare emise de CARPATICA Asig raman in vigoare pana la data expirarii. Societatea avea la data de 30 iunie 2016 un portofoliu de 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 polite RCA.

ASF va sta la dispozitie pentru informatii si clarificari la numarul gratuit TELVERDE 0800 825 627 (doar pentru consumatorii din Romania), la office@asfromania.ro si pe pagina Facebook a Autoritatii de Supraveghere Financiara. Pentru consumatorii, detinatori de polite si beneficiari care se afla in alte state ale UE si care pot avea nevoie de informatii in legatura cu societatea CARPATICA ASIG, acestia se pot adresa ASF la numarul de telefon +4 021 668 12 08 (in limba engleza).

(sursa: 1asig.ro)

Descarca aici Ghidul pentru consumatorii CARPATICA Asig.